Husmisshandel.

Jag trodde inte man kunde misshandla ett hus, men efter dagens husvisning vet jag bättre...Det är som om familjen där bara slagit upp väggar och dragit sladdar hur som helst. Från början har det nog varit ett riktigt fint 1920-tals hus men nu är det som taget ur en byggarbetsplats. Trappan, var skev, det fanns inget golv, inga tapeter (vilket vi visste iof), inget innertak och de hade bytt ut ett gammalt stort fönster till ett hälften så stort, lagt lite isolering runt och bara låtit det vara så, med stora hål runt omkring. Takpannorna var på glid och källaren luktade mögel. Vissa dörrar när man öppnade dem möttes man av en uppspikad masonitvägg. Jag fick alldeles ont i hjärtat när jag såg det, för det känns nästan som om man har tagit husets hjärta och bara förstört det-och ja, hus har ett hjärta och ett liv, iallfall för mig. Än en gång känns lite hopplöst att hitta ett hus som kan bli vårt...Men, men.

Shit, pommesfrites!

I måndags fick jag reda på att jag ska på handledarträff-på torsdag...Jag ska tydligen ha hand om en student, jättekul...men jag önskar att jag hade fått lite längre tid på att förbereda mig. Hur ska detta gå? Jag har typ hunnit jobba i 5 månader efter att ha varit bort i över ett år, tjenis penis! Men det blev ingen handledarträff då min student skulle i väg och träffa sin flickvän istället, vilket inte gjorde mig så mycket eftersom det var min enda lediga dag den här veckan. Så vi träffades igår istället på jobbet, mitt i medicindelning och morgonstök. Men det gick bra han verkar trevlig OCH organiserad vilket passar mig ypperligt då det inte riktigt är min starka sida. Förhoppningsvis kan jag lära honom lite också :-) Känner redan pressen för frågorna "vilken omvårdnadsteori går ni efter? Vilka mätdokument använder ni etc. Känns som om man har hunnit jobba för länge och lagt till med en massa ovanor under dessa år som krockar med skolan, suck. Fast det är nyttigt också, nu får man verkligen chans att reflektera på ett helt annat sätt än man gör vanligtvis. Kan sakna skolvärden på det eftersom man då hela tiden reflekterade över omvårdnaden och etiska frågeställningar. I verkligheten gör man bara så gott man kan med tanke på allt som måste göras. Verksamheten är verkligen inte gjord för patienten utan mest efter läkaren och när man vet hur det fungerar är det svårt att verkligen sätta sig ner och lyssna in patientens alla problem, då det är ett besvär per akutbesök som gäller...och jag vet att jag redan gjort ett av skolans "fel" genom att skriva patienten och därmed inte ser individen. Åh, gud vad bra dessa veckor kommer att gå :-(  


Efter regn kommer solsken

I rättvisans namn måste jag skriva om gårdagen med tanke på mitt förra inlägg. Ante jobbar helgen och det var med stor bävan jag såg fram emot att underhålla Sigge hela dagen. Började med att vi käkade frukost, lekte och sov en stund för att sedan cykla in till stan. Sigges båda jackor har blivit för små så han var i stort behov av en ny. Eftersom han tycker om att hänga med sin mamma på cykeln gick resan in utan problem, han gjorde pruttljud bakom mig och tittade efter alla hundar, bilar och grävmaskiner. Väl inne i stan blev han som en yster kalv (hm, undra om det heter så?) och sprang runt och tittade på alla människor, åkte rulltrappa hur snällt som helst och pillade på alla kläder. Så inköpet av jackan gick hur bra som helst. Efter ca 2 timmars cityspaning började vi båda bli lite trötta och cyklade hem. Försökte få honom att sova en stund eftersom han envisades med att stiga upp kl. 06, det gick inte så bra, men han var nog inte lika trött som jag var. På kommandot "Sixten sov" la han sig ner på kudden blundade 2 sek. och satte sig upp igen med ett stort leende. Eftersom det inte riktigt var det jag menade, så försökte jag få honom att förstå att MAMMA behövde sova, varav jag säger "mamma sova" och förväntar mig i min enfald att han ska lägga sig brevid mig och mysa en stund iaf. Nej, då, han väntar 2 sek. och försöker sedan KLÄTTRA över mig ut till friheten. Då gav jag upp och vi gick ner och lekte lite till. En sväng till lekparken hann vi också med innan Ante kom hem.

Summan av kardemmumman: Jag hade en riktig toppendag med en riktig gosig kille och det blev inte alltför många nej, den dagen och så är det med barn har jag upptäckt. Ena dagen är man beredd att ge bort honom till första bästa för att man inte orkar längre och nästa dag är han ens hjärtegull och man vill bara vara med honom hela, hela tiden.

Idag är han snorig och hostig den lilla skatan så imorgon får han vara hemma från dagis.


Supernanny, hjälp!

Gårdagen var inte min bästa mammadag kan jag lugnt påstå...Det hela började med att Sixten kom hem från dagis helt superspeedad av trötthet. Så jag fick brottas med honom i sängen ett bra tag innan han varvade ner så pass att han kunde somna. Förstår inte hur någon som bara är 16 månader kan ha så långa armar och ben och vara så stark. Han sov två timmar och vaknade full med ny energi, jag försökte laga mat med honom brevid mig vilket gick sådär med tanke på att han hela tiden ville plocka upp saker ur diskhon och stoppa dem i munnen, typ uppblötta brödbitar och annat smarrigt. Fast efter att ha mutat honom med korvbitar så blev middagen klar. Vi satte oss och åt någolunda koncentrerade, ända tills han började kasta maten på golvet och klättra ur matstolen. Då lyfter jag ner hon varav han börjar klänga på mitt ben istället. När det inte fungerar börjar han slå på det, varav jag säger med barsk röst "NEJ"- utan resultat. Detta forsätter en god stund innan jag inser att jag inte är så hungrig längre. Ner på golvet och försöka sysselsätta honom. Går typ 5 min sen kommer han på att det är mycket roligare att hoppa i soffan alt. fotöljen. Jag efter och tar tag i honom, ser honom i ögonen och säger NEJ bestämt, enl. alla böcker. Han tittar på mig och slår till mig i ansiktet. Jag blir ännu barskare och säger ännu mer nej-han blundar OCH biter mig när han låtsas kramar mig. Detta fortsätter en god stund med en massa nej och en massa rivande/klösande/skrattande och slag från vårt lilla kärleksbarn och slutar med att han klättrar upp på bordet tittar på mig och flinar utmanande. Tilläggas bör att han INTE får vara på bordet. I desperation och frustration som jag inte kännt sedan Sixten var spädis och inte ville sluta gråta alt. sova fanns bara en tanke-vi måste UT NU. På med kläderna- ännu mer brottning fram med bollen och ut. Vad händer-jo, ungen kiknar av skratt och är glad och inte en tillskymmelse till frustration. Vi är ute och leker i en timme innan vi går hem, under den tiden ser vi pippifåglar och en ekorre och har det riktigt mysigt.
 
Kommer hem och inser att klockan bara är fem och att vi har 2,5 timme till av sysselsättning framför oss. Mutar Sixten med glass, tänker att det är säkert tänderna som gör honom så ilsk så vi sitter och myser med lite glass. Sen börjar allt om igen. Jag ryter NEJ så pedagogiskt en stressad småbarnsmamma kan, förbannar Ante för att han jobbar eftermiddag, sväljer en panodil för min förbaskade visdomstand och känner mig helt hopplös som mamma som har en totalt okontrollerbar son som inte fattar att det är livfarligt att hoppa i soffan, klättra på alla stolar ställa sig på dammsugaren för att nå det som hägrar på hyllan ovanför och att man absolut INTE får slåss, bitas eller klösas. Den enda reaktion jag får är avgrundsvrål, flin och grin. När jag totalt utmattad frågar i ren desperation kl 19 om Sixten ska sova och han svarar mm sätter jag snabbt på pyjamasen, gör välling, borstar tänderna, släcker lamporna och lägger han i sängen, innan huggtäderna, hornen och svansen växer ut igen. Efter en halvtimme somnar han lugnt efter att ha klöst, slagit, pussat och kramat mig en stund till. Jag går ner, sätter mig i soffan och känner bara att det enda jag har gjort denna dag är att ropa nej och hållt fast honom. Då dyker reklamen för något telefonbolag upp i huvudet, där de säger att föräldrar säger tusen gånger mer nej till sina barn än ja som salt på såren.

Klockan 21 sms:ar jag Ante och säger att jag har tråkigt...
Skulle jag vara besvärlig?! Neej, då... Fast mamma vet att hornen gömmer sig där någonstans.


Aj,aj

Jag har en visdomstand som växer-alldeles för sakta. Behöver jag säga att det gör ont?
Just nu går jag och Ante om varandra och han ska jobba helgen igen, nu är det bara all kosing som fattas när vi jobbar som dårar, jag undrar var de har tagit vägen? Inte är de på mitt konto iallfall :-)

Sixten tränar på att knyta skorna
 

Utmanad

Åh, gud jag har blivit utmanad av spiro så jag får väl anta utmaningen nu när Sixten sover sött och det enda som väntar på mig är disken :-(

1. Vem tvättar? 
Skulle gissa att uppdelningen är 75% jag och 25% är Ante. Dock är han bättre och flitigare än mig på att handtvätta, vilket har räddat många av Sixtens kläder från bestående fläckar. Inse hur svårt det är att få bort tomatfläckar när det grott in i plaggen!

2. Vem diskar?
Diskmaskinen...men jag är snäppet bättre än Ante på att organisera om i den.  

3. Vem dammsuger & skurar? Den som först får nog av att trampa på grus och fastna i fläckarna på golvet. Vi har en
sladdlös dammsugare som används dagligen av oss båda, guld värd!

4. Vem dammtorkar? Oftast jag, vi brukar deala om det, Ante dammsuger och skurar och jag får sköta trasan. Ante har viss selektiv syn när det kommer till dammtorkning :-)

5. Vem tar hand om uppsättning av hyllor osv? Jag bestämmer läget och ögonmåttar, Ante hämtar vattenpasset och spikar upp den :-)

6. Vem sköter om bilen osv? Harkel, uteslutande Ante...fast jag har bytt däck några gånger (nästan helt själv). Sen har jag tittat på några gånger när han har tvättat bilen, räknas det?

7. Vem stryker kläderna? Ingen, vi kör på självfall. I början av vårt förhållande strök jag ALLT t.o.m. underkläderna, men det var ett tag sedan nu...När mamma kommer på besök passar vi på att plocka fram alla ömtåliga skjortor och kavajer.

8. Vem rengör avlopp osv? Förut var det alltid jag för Ante tycker det är så vidrigt, men de två senaste gångerna är det han som har dykt ner med diskhandskar och rensat.

9. Vem storhandlar? Båda tillsammans. Ante sysselsätter Sixten och jag plockar varor. Sen bär jag upp Sixten och Ante tar påsarna.

10. Vem kastar grovsopor, tidningar osv? Båda.

Nu är jag nyfiken på vad Emma har svarat eftersom hon också blev utmanad.

Old times

Träffade Spiro + Alexander och Camilla idag, vilket var typ 3 år sedan sist vi sågs, jättetrevligt men en person saknades förstås. Förhoppningsvis kommer vi snart och hälsar på dig Emma snart. Blev mycket barnsnack idag men det är ju lätt hänt när två småbarnsmammor möts :-)


Tjuvknep

Man märker att Sixten börjar bli piggare när han försöker med alla knep han kan komma på för att slippa sova, typ peta mamma i näsan alt. ögonen. Det senaste är: låtsas sova tills mamma somnat (tror han) och sedan försöka klättra över henne till friheten. Men gammal är äldst, eller vad det heter :-)By the way, så stormar och regnar det här...Någon som har tips på hur man sysselsätter en snorig och uttråkad 16 månaders kille?

Prickar och snor (och lite tänder)

Igår morse när Sixten vaknade hade han feber och prickig över hela kroppen. Det började i torsdags och först trodde jag det bara var värmeutslag men sen igår när han hade prickar t.o.m. på händerna och fötterna kände jag att min teori inte riktigt höll. Jag kan inte påstå att jag har ett alltför stort förtroende för vår BVC sköterska men efter att ha läst i någon barnbok att man ska kontakta BVC för bedömning av utslag, ringde jag till henne. Efter att hon suttit och läst innantill och jag konstaterade att det nog var mer femte sjukan än scharlakansfeber och att vi kan avvakta lite då han inte är allmänpåverkad, lite grinig men det kan ju bero på febern, ber hon mig kontakta vårdcentralen. Då kände jag än en gång att det nog är lika bra att jag ringer till vårdcentralen direkt än till henne (vilket jag gjort alla andra gånger tidigare). Så jag ringde dit och vi fick lämna svalgprov som inte påvisade några streptokock a baciller, så antagligen är det bara något virus. Så jag lärde mig något nytt igår (igen), barn kan få utslag vid virusinfektioner, typ förkylning. Utslagen är kvar, febern är nog kvar den med, har undvikit att titta då han blir så ledsen när jag kommer med rumptempen. Förhoppningsvis är han frisk snart igen...

Nämnde jag att Ante jobbar helg? Igår när han kom hem från jobbet kändes det som SIgge var nio månader igen, han totalvägrade att vara i Antes famn och klängde hela kvällen på mig. Satte jag ner honom gnällde han och skulle upp i famnen igen. Gissa om Ante blev grinig när han försökte på alla sätt och vis få Sigge att komma till honom och ett bestämt "nä" var det enda han fick till svar.
 Lik pappa


Lik mamma

Försökte få en bild på sigges prickar men han blev livrädd när jag försökte fota dem och vägrade visa armarna och benen, förstår jag det iofs :-)

Bebis och snor + feber

Tjejlunchen var jättetrevlig. Alltid kul att träffa tjejerna utanför jobbet. Verkar som den är vår tur nu med feber och snor. Sigge har varit hemma från dagis idag och ska vara hemma imorgon med.  Tydligen hade de fått skicka hem två av barnen med feber därifrån idag.  Så det verkar vara något som går. av någon konstig anledning blir han alltid sjuk när jag ska vara hemma med honom och ante jobbar helg...

Idag fick Sara en liten kille, blev så glad att jag nästan började gråta i telefon. Kan fortfarande känna hur det kändes där på bb och hur man aldrig kunde se sig mätt på det lilla livet brevid sig.

RSS 2.0